MFF Cinematik láka na zakázané filmy

26.07.2012 Piešťany

Piešťany 26. júla (TASR) - Novou nesúťažnou sekciou na Medzinárodnom filmovom festivale (MFF) Cinematik v Piešťanoch sú Zakázané filmy. Ponúkne výber diel, ktoré sa stali v čase svojho vzniku kontroverzné a čelili hrozbe cenzúry. Siedmy ročník festivalu Cinematik sa uskutoční v dňoch 7.- 13. septembra.

"Diskusia o škodlivosti filmov je vo verejnom diškurze prítomná prakticky od vzniku kinematografie. Aj keď sa situácia v 50. a najmä 60. rokoch uvoľnila, tlak rôznych organizácií pretrváva prakticky dodnes," uviedol k zaradeniu novej sekcie za organizátorov Peter Konečný, ktorý bude mať o fenoméne cenzúry na Cinematiku aj samostatnú prednášku.

Diváci budú mať možnosť vidieť Lolitu (1962) Stanleyho Kubricka, adaptáciu slávneho románu Vladimira Nabokova. Problémy mala už predloha, opisovala milenecký vzťah učiteľa v strednom veku a 12-ročného dievčaťa, ktoré bolo navyše jeho nevlastnou dcérou. Aj keď boli na nátlak katolíckej cirkvi a samoregulačnej filmárskej organizácie vypustené viaceré pasáže a vek Lolity sa zmenil na 14 rokov, zákazom sa nevyhol. Vyháňač diabla (The Exorcist, 1973) Williama Friedkina rozpráva o exorcizme 12-ročného dievčaťa, ktoré sa správa skutočne "diabolsky". Cirkev a veriaci protestovali voči údajnej škodlivosti filmu a útokom na cirkev. Takí normálni zabijaci (Natural Born Killers, 1994) Olivera Stona podľa námetu Quentina Tarantina sú príbehom mileneckého páru, ktorý jazdí naprieč Amerikou a zabíja, pričom vďaka médiám sa z nich stanú ľudoví hrdinovia. Aj keď ide o satiru a kritiku médií, film sa dočkal obvinení z podnecovania násilia, ktoré sa ukázali ako opodstatnené. V USA sa odohralo viacero masových vrážd, pri ktorých páchatelia priamo odkazovali na film – niektorí iba s vidinou, že zažijú svojich 15 minút slávy podobne ako filmoví hrdinovia.

Medzinárodný filmový festival Cinematik sa realizuje s finančnou podporou Audiovizuálneho fondu.
 

Vyberte región